Vergunningen voor een VANBOOM: het proces uitgelegd 

Niemand ontkomt eraan: bouwen brengt veel papierwerk en berekeningen met zich mee. Vanaf het moment van een principeverzoek tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning en het uitvoeren van een BENG-berekening, zijn er verschillende stappen die deel uitmaken van het bouwproces. Voordat je aan het realiseren van je droomhuis begint, is het verstandig om te weten welke documenten vereist zijn en welke rol VANBOOM daarin speelt. We leggen je in dit blog dan ook graag het hele proces uit.

De start voor iedere VANBOOM is het maken van een schetsontwerp (SO). In het SO zet VANBOOM de wensen van de klant op papier en geven we een eerste indicatie van het kostenplaatje. Ook bekijken we de bouwregels die gelden voor het kavel. Met deze eerste opzet kunnen wij, of de opdrachtgever, al een verkennend overleg met de gemeente doen.

In een vroeg stadium
De volgende stap is het uitwerken van een voorontwerp (VO). In deze schetsen krijg je een precies beeld van hoe je VANBOOM eruit ziet, wat de afmetingen zijn en welke installaties gebruikt worden. Met het VO dient VANBOOM een principeverzoek of vooroverleg in bij de gemeente. Dit is gunstig, omdat we hiermee in een vroeg stadium te weten komen of er wel of geen goedkeuring komt voor de omgevingsvergunning. In dit proces kunnen we nog eventuele opmerkingen van de gemeente meenemen, zodat er nog meer zekerheid is of de benodigde vergunning verleend wordt. Dit bespaart een hoop tijd, kosten én het neemt risico’s weg.

Uitdagingen

  • Welstandsnota
    VANBOOM werkt in hout. Als een welstandsnota aanheeft dat alleen baksteen of andere steenachtige materialen toegepast mogen worden, dan is het lastig om een VANBOOM te realiseren op deze plek.

  • Bestemmingsplan
    Helaas zijn veel bestemmingsplannen traditioneel van opzet. Vaak stellen zij een maximale goot- en nokhoogte vast. VANBOOM richt haar dakvlak altijd op het zuiden met een voor zonnepanelen ideale hellingshoek. Dat maakt dat het soms lastig is om vast te stellen wat precies de nok- of goothoogte is. Veel gemeentes gaan hier echter flexibel mee om en zijn overtuigd van onze aanpak, omdat een VANBOOM-huis vier keer zoveel energie opwekt dan een gemiddeld huis. Maar sommige gemeentes houden zich strikt aan deze regels. In dat geval kan VANBOOM wel flexibel meewerken en het project alsnog passend uitwerken. 

Het rekenwerk
Na een positieve reactie op het principeverzoek door de gemeente en goedkeuring op het voorontwerp, gaan we het definitief ontwerp uitwerken (DO). In deze fase wordt het hele bouwproject technisch uitgewerkt. Zo worden constructieve berekeningen gemaakt die de stabiliteit en veiligheid van het VANBOOM huis garanderen. Daarnaast worden ook andere berekeningen gemaakt die noodzakelijk zijn om de bouwvergunning te verkrijgen:

  • BENG-berekening: hiermee wordt de energie-efficiëntie van het huis aangetoond; 

  • MPG-berekening: hiermee wordt de milieubelasting van het bouwproces aangetoond; 

  • Stikstof-berekening: hiermee wordt aangetoond wat de stikstof-belasting is van het VANBOOM-huis.

Kortom, een groot aantal berekeningen waar VANBOOM de volledige regie over neemt. Het VANBOOM-concept is zo slim uitgedacht, dat we van tevoren al weten dat we goed scoren in deze berekeningen. 

Voorbeeld van een constructieve tekening van een VANBOOM huis.

De vergunningsaanvraag
Met deze berekeningen op zak, samen met de uitgewerkte tekeningen, dient VANBOOM de uiteindelijke vergunningsaanvraag in via het online omgevingsloket van de gemeente. Zij heeft acht weken de tijd om de aanvraag te beoordelen. Na een positieve beoordeling, ligt de vergunning nog zes weken ter visie, zodat omwonenden eventueel bezwaar kunnen maken.

De klant kan ervoor kiezen om deze periode te gebruiken om het prefabricage-proces van het VANBOOM huis te starten, als hij of zij overtuigd is dat de vergunning afgegeven wordt zonder bezwaren van omwonenden. Maar dit is natuurlijk een risico. 

VANBOOM kan zelf deze periode gebruiken om de prefabricage voor te bereiden, zodat direct na ontvangst van de onherroepelijke omgevingsvergunning de productie gestart kan worden. Dit proces maakt dat de klant in een snelle en prettige omgeving zijn woondroom kan realiseren. VANBOOM neemt daarin de volledige regie en zorgt ervoor dat alle vergunningszaken geregeld worden. 

Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met VANBOOM. We helpen je graag je woondroom te realiseren. 

De BENG-berekening vormt ook de basis voor het energielabel. A++++ is de beste score, dat betekent dat in ons geval het VANBOOM huis 90 kWh per M2 per jaar oplevert, in plaats van dat het energie verbruikt. Een betere score en energielabel kunnen wij ons niet wensen.

Vorige
Vorige

VANBOOM viert VANBOOM: een terugblik op een bijzondere avond

Volgende
Volgende

Milda Garpuskinaite: “Samen werken we aan groenere woonoplossingen"