Een houten huis bouwen: hier moet je op letten en dit zijn de kosten.

Staat flexibel, duurzaam en uniek wonen hoog op jouw verlanglijstje? Dan is de kans groot dat een houten woning zomaar jouw droomwoning kan zijn! Voor wie plannen heeft om een eigen houten huis te (laten) bouwen, kan een gedegen voorbereiding niet ontbreken. Denk aan het afwegen van de voor- en nadelen van het bouwen met hout, het kiezen van geschikte houtsoorten, isolatiemateriaal, het kostenplaatje, vergunningszaken en meer. Bij VANBOOM staan we klaar om je te begeleiden bij het verwezenlijken van jouw droomhuis. Duik snel in dit artikel voor alle in’s en out’s over het bouwen van een houten huis! 

Bouwen met steen of hout

Bij het kiezen tussen bouwen met steen of hout spelen verschillende factoren een rol. Hout is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat zorgt voor een warm en natuurlijk uiterlijk. Het is ook lichter en vaak goedkoper dan steen, wat leidt tot lagere bouwkosten en een snellere bouwtijd. Wist je dat VANBOOM al in 6 maanden een gehele houten woning kan realiseren?

De meeste mensen kiezen voor hout omdat ze graag snel en duurzaam willen bouwen, een gezond binnenklimaat willen én vanwege de uitstraling.

Realiseer jouw houten droomhuis met VANBOOM.

Met VANBOOM kies je voor kwaliteit, duurzaamheid én gemak. Wij maken uitsluitend gebruik van de meest duurzame en beste materialen voor optimaal wooncomfort. Met slimme installaties, zonnepanelen en de beste isolatiematerialen maken wij het mogelijk dat onze huizen meer energie opwekken dan ze verbruiken. Zo bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energie rekening. Onze ervaren architecten staan voor je klaar en begeleiden je gedurende het gehele proces: van ontwerp en de vergunningen tot aan de bouw op locatie en afwerking. Zo maakt VANBOOM het jou gemakkelijk en leuk om jouw eigen houten woondroom waar te maken!

Meer informatie over VANBOOM?
Download onze vrijblijvende brochure.

Hierin lees je alle informatie over VANBOOM: de mogelijkheden, de materialen, de kosten en ons werkproces.

 

De voordelen van bouwen met hout

Waarom wonen in een huis van hout? Het materiaal biedt tal van voordelen in vergelijking met een traditionele woning van steen. We sommen de vijf belangrijkste redenen voor je op.

1. Duurzaam

Hout is een schoon materiaal, hernieuwbaar en heeft een veel lagere impact op het milieu dan bijvoorbeeld baksteen. Zo veroorzaakt de productie en verwerking van hout minder CO2-uitstoot en energieverbruik. Daarnaast gaat hout lang mee, mits goed onderhouden. Je kunt het zelfs hergebruiken of recyclen aan het einde van de levensduur van de woning. Van nature biedt hout uitstekende isolatie, wat resulteert in houten woningen die robuust omgaan met temperatuurschommelingen en bovendien aanzienlijk energiezuiniger zijn, wat ook weer leidt tot kostenbesparing op de energierekening. 

Wist je dat in een VANBOOM huis (120 m2) maar liefst 34 ton CO2 zit opgeslagen? Het opslaan van CO2 in een huis is een waardevolle bijdrage aan een duurzamere toekomst. Zo draagt het bij aan het behoud van onze planeet.

2. Korte bouwtijd

Het (laten) bouwen van een houten huis kan vaak veel sneller dan bij een traditionele woning. Dat komt vanwege de lichtere materialen en de prefab mogelijkheden. Meer over de voordelen van een houten prefab woning lees je in dit artikel.

3. Flexibiliteit in ontwerp 

Hout is veel gemakkelijker te bewerken dan baksteen, waardoor je meer opties hebt in het ontwerpen van je huis, zowel qua vorm als architectuur. Denk aan het creëren van verschillende vormen en ontwerpen voor een huis. Of het nu gaat om gebogen vormen, ingewikkelde structuren of gepersonaliseerde details, hout kan makkelijker aan specifieke ontwerpvereisten voldoen. Daarnaast biedt hout veel variatie: Van moderne strakke lijnen tot traditionele en rustieke ontwerpen

4. Gezond binnenklimaat

Een houten huis biedt een gezond binnenklimaat dankzij de natuurlijke vochtregulatie en ademende eigenschappen van hout. Dit zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid en goede ventilatie, wat schimmelvorming voorkomt en de lucht fris houdt. Bovendien bevat hout weinig schadelijke chemicaliën, waardoor de luchtkwaliteit hoog blijft en bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.

5. Natuurlijke uitstraling

Een houten huis heeft een warme en natuurlijke uitstraling dat bijdraagt aan een gezellige en rustgevende sfeer in huis. Onderzoeken tonen aan dat dit zelfs een kalmerend effect heeft op de geest.

Allemaal aspecten die aantrekkelijk kunnen zijn als je op zoek bent naar duurzaamheid, flexibiliteit en een unieke uitstraling.

De nadelen van bouwen met hout

Ondanks de voordelen van bouwen met hout, zijn er ook een aantal nadelen te benoemen over dit bouwmateriaal:

Onderhoud

We benoemden het al: een houten huis gaat lang mee, mits je het goed onderhoudt. Het klopt dat houten huizen doorgaans meer onderhoud vereisen dan huizen van steen of beton. Denk aan een likje verf op zijn beurt en speciale houtbehandelingen om de levensduur en uitstraling te behouden.

VANBOOM huizen zijn zeer zorgvuldig gedetailleerd. Zo zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat water op een logische manier wegloopt van de gevel door de woning altijd op een sokkel te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het hout na een regenbui of regenperiode weer snel zal drogen. Het zichtbare hout dat wij gebruiken, is thermisch gemodificeerd. Door dit proces is de celstructuur van het hout aangepast, waardoor het niet meer zal krimpen of uitzetten. Daarnaast is het hout niet gevoelig voor schimmels, omdat alle voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dit thermisch gemodificeerde hout kan onbehandeld worden toegepast, wat na verloop van tijd natuurlijk zal vergrijzen en daardoor zeer onderhoudsarm is. Dit geeft het huis een prachtige natuurlijke uitstraling.

Onze leverancier, Lunawood, geeft 20 jaar garantie op het thermisch gemodificeerde hout. Wij zien echter vele voorbeelden van houten gevels die al meer dan 50 jaar in goede staat verkeren. Je kunt er ook voor kiezen om de gevels te behandelen met een open verf- of oliesysteem, wat het hout ongeveer 15 jaar beschermt. Mocht je later besluiten om je onbehandelde gevel alsnog te kleuren, dan is dat ook mogelijk.

Brandgevoeligheid

Wat brandveiligheid betreft, zijn er diverse behandelingen beschikbaar die hout vlamvertragend maken. Daarnaast voldoen moderne houten huizen aan strenge bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen, inclusief de installatie van rookmelders en sprinklersystemen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen houten huizen net zo veilig zijn als traditionele bouwmaterialen, terwijl ze de natuurlijke voordelen van hout behouden.

VANBOOM heeft gekozen voor de materialen van STEICO om een veilige woning te creëren. De harde persing plaat van STEICO, die achter de gevelbekleding zit, heeft de natuurlijke eigenschap te verkolen wanneer deze aan vuur wordt blootgesteld. Deze verkoolde laag fungeert als een isolerende barrière voor de achterliggende constructie. Dit ontvlamt minder snel dan bijvoorbeeld glaswol. Bekijk deze youtube video voor een demonstratie.

Van binnenuit werken wij voornamelijk met gipsplaten als afwerking, wat de constructie van beide kanten beschermt. Dit zorgt ervoor dat onze woningen niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar ook voldoen aan de hoogste brandveiligheidsnormen.

Verwarring over verantwoord bosbeheer

Er bestaat soms verwarring over de duurzaamheid van hout als bouwmateriaal, maar hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen is juist een zeer duurzame keuze. Verantwoord bosbeheer houdt in dat bomen op een manier worden gekapt die het bos behoudt en herstelt, waardoor het ecosysteem intact blijft. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende bomen zijn om aan de vraag te voldoen zonder het milieu te schaden.

Hout is een hernieuwbaar materiaal, in tegenstelling tot veel andere bouwmaterialen die uit niet-hernieuwbare bronnen komen. Wanneer bomen groeien, nemen ze CO2 op en slaan ze dit op, wat bijdraagt aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk. Bovendien vergt de productie en verwerking van hout veel minder energie dan die van staal of beton, wat de milieu-impact verder verkleint.

Door hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken, ondersteunen we niet alleen de biodiversiteit en het behoud van bossen, maar dragen we ook bij aan een circulaire economie. Dit maakt hout een uitstekende en verantwoorde keuze voor de bouw van huizen.

VANBOOM plant bomen.

Ons hout komt niet alleen uit FSC-beheerde bossen in Europa, maar we herplanten ook nog eens het aantal bomen dat we voor ieder huis gebruiken.

Lees hier meer over de missie van VANBOOM.

 

VANBOOM herplant het aantal bomen dat ze voor ieder huis gebruikt.

Geschikte houtsoorten om een houten huis mee te bouwen

Bij het kiezen van houtsoorten voor het (laten) bouwen van een huis zijn verschillende factoren van belang, waaronder duurzaamheid, sterkte, beschikbaarheid, prijs en esthetiek. Enkele van de meest geschikte houtsoorten voor huisbouw zijn dennen, sparren, lariks, ceder, eiken, beuken en thermisch gemodificeerd hout zoals onze partner Lunawood.

Dennen, sparren en lariks

Dennenhout (zoals grenen) is sterk, licht en betaalbaar, ideaal voor constructie en afwerking. Het heeft goede isolerende eigenschappen en is gemakkelijk te bewerken. Sparrenhout is ook licht en gemakkelijk te bewerken, maar minder duurzaam, waardoor het vaak wordt gebruikt voor binnenwerk. Lariks staat bekend om zijn natuurlijke insectenwerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding en andere buitentoepassingen. Elk van deze houtsoorten biedt unieke voordelen voor het bouwen van een houten huis.

Eiken en beuken

Eiken en beuken zijn hardhoutsoorten met uitstekende sterkte-eigenschappen. Ze worden vaak gebruikt voor dragende constructies, zoals balken en kolommen. Hun duurzaamheid maakt ze geschikt voor langdurige bouwtoepassingen, hoewel ze over het algemeen duurder zijn dan andere houtsoorten. Beuken is hard en slijtvast, maar iets minder bestand tegen vocht.

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout, zoals onze partner Lunawood, wordt behandeld om de duurzaamheid en stabiliteit te vergroten. Het is minder vatbaar voor uitzetting en krimp door vochtigheidsschommelingen, wat het geschikt maakt voor diverse bouwtoepassingen, inclusief gevelbekleding, terrassen en binnenafwerkingen.

De keuze van de houtsoort hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar ook bouwstijl, beschikbaarheid, bouwbudget en de gewenste uitstraling.

VANBOOM selecteert uitsluitend de beste houtsoorten.

VANBOOM selecteert premium houtsoorten voor woningen die generaties lang meegaan. Onze huizen zijn gemaakt van hout uit FSC-beheerde bossen. Dit zorgt voor duurzame kap, maar ook voor de beste kwaliteit. Onze balken voor de constructie is gemaakt van duurzaam grenen en de gevels zijn vervaardigd van thermisch gemodificeerd hout van Lunawood. Wist je dat onze huizen voor 80% van hout zijn? Zelfs ons isolatiemateriaal is van 100% houtvezel van STEICO.

 

Meer Informatie over VANBOOM?
Download onze vrijblijvende brochure.

Hierin lees je alle informatie over VANBOOM: de mogelijkheden, de materialen, de kosten en ons werkproces.

 

De 5 voordelen van een prefab houten huis.

Nu je iets meer weet over de voordelen van een houten huis en geschikte houtsoorten, kun je je verdiepen in het volgende vraagstuk. Ga je een houten huis (laten) bouwen of kies je toch liever voor een prefab woning? We sommen de belangrijkste voor- en nadelen van een houten prefab huis op, te beginnen met de voordelen: 

1. Snellere en efficiënte productie

Prefab houten woningen worden in een gecontroleerde fabrieksomgeving geproduceerd, wat leidt tot een snellere bouwtijd op de bouwplaats. Dit bespaart veel tijd. 

2. Nauwkeurigheid en kwaliteit 

Omdat prefab constructies onder gecontroleerde omstandigheden gebouwd worden, leidt dit tot hogere precisie en consistentie in het bouwproces. Dit zorgt vaak voor betere kwaliteit en minder fouten in het proces.

3. Duurzaamheid

Prefab houten woningen kunnen milieuvriendelijker zijn, omdat de productie minder afval genereert en er minder transport nodig is. Bovendien voldoen ze vaak al aan energie-efficiëntie en duurzaamheidsnormen.

4. Ontwerpvrijheid

Hoewel prefab constructies gestandaardiseerde componenten gebruiken, bieden ze nog steeds flexibiliteit in het ontwerp. Veel fabrikanten bieden aanpassingsmogelijkheden aan om aan de behoeften en wensen van de klant te voldoen.

5. Voorspelbare kosten

De kosten van een prefab houten woning zijn makkelijker te voorspellen, omdat het bouwproces onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt en er minder onverwachte factoren zijn die de bouwkosten kunnen beïnvloeden.

Ontwerp jouw houten prefab woning met VANBOOM.
Start kosteloos!

Benieuwd hoe een VANBOOM er op jouw kavel uit kan zien? Laat ons weten wat je wensen zijn (kavelgrootte, aantal slaap- en badkamers etc.). Op basis van deze informatie maken wij een tekening voor je!

Zo zie je in één oogopslag wat een VANBOOM voor jou kan betekenen.

Vraag het hieronder vrijblijvend aan.

Deze vergunningen heb je nodig voor het bouwen van een houten huis

Zoals je al kon lezen, ontkom je er niet aan bij het realiseren van een houten huis: bouwen brengt veel papierwerk met zich mee. We hebben het over de benodigde vergunningen. We nemen je graag mee in het proces, waarbij zowel de omgevingsvergunning als het bestemmingsplan een cruciale rol spelen. 

De omgevingsvergunning

De allerbelangrijkste benodigde vergunning voor het bouwen van een houten huis is de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning). Deze vergunning omvat eigenlijk alles wat je nodig hebt, zoals bouw- en milieuvergunningen, die voorheen apart werden aangevraagd. Hierdoor is het vergunningsproces veel beter gestroomlijnd en heb je te maken met minder administratieve lasten. 

Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan? De aanvraag begint bij de gemeente waarin je het houten huis wilt bouwen. Het indienen van een aanvraag vereist nauwkeurige documentatie, waaronder bouwtekeningen, technische specificaties en plannen voor milieuaspecten. Afhankelijk van de locatie en het type bouwwerk kunnen specifieke eisen gelden. Denk hierbij aan de constructie, energieprestaties, en geluidsisolatie van het gebouw.

 

Gratis vergunningscheck?
Vraag het nu aan!

Laat je gegevens en het adres achter, dan kunnen wij een vrijblijvende vergunningscheck voor je doen. Altijd binnen 2 werkdagen een reactie!

Het bestemmingsplan

Naast de omgevingsvergunning speelt het bestemmingsplan een cruciale rol bij het vergunningsproces. Een bestemmingsplan is een juridisch document opgesteld door de gemeente dat de bestemming en het gebruik van grond en gebouwen binnen een bepaald gebied reguleert. Voordat je begint met bouwen, is het van belang om eerst het bestemmingsplan te raadplegen. Dit plan bepaalt of de bouw van een houten huis op de gekozen locatie is toegestaan en of er specifieke voorwaarden gelden.

Indien het bestemmingsplan niet overeenkomt met je bouwplannen, kan een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. Dit is een proces waarbij je de gemeente verzoekt om het huidige bestemmingsplan aan te passen. Het kan een tijdrovend klusje zijn, maar is onvermijdelijk als je je bouwplannen wilt realiseren zodra het bestaande plan niet toereikend is.

Samengevat combineert de omgevingsvergunning meerdere goedkeuringen in één aanvraag, terwijl het bestemmingsplan de richtlijnen voor ruimtelijke ordening vaststelt. Het is aan te raden om in een vroeg stadium professioneel advies in te winnen en nauw samen te werken met de gemeente om een soepele vergunningsaanvraag te garanderen. Met een stevige basis van de juiste vergunningen en goed begrip van het bestemmingsplan, ben je goed op weg om je droomhuis te realiseren.

Wist je dat VANBOOM de volledige regie neemt in dit proces en ervoor zorgt dat alle vergunningszaken geregeld worden? Je leest er hier alles over

De kosten van het bouwen van een houten woning 

De kosten van een houten huis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de materialen, de transportkosten, aannemerskosten en de kosten voor fundering en installatie. Het is dan ook goed om een duidelijk beeld te hebben van het kostenplaatje voordat je aan dit bouwavontuur begint. Bij VANBOOM schetsen we graag een helder beeld van de investering, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Gemiddeld liggen de prijzen voor een houten huis bij VANBOOM tussen de €300.000,- en €500.000,-. De meest compacte VANBOOM is 50m2 en koop je al vanaf €215.000,-. Download onze prijslijst om de prijsopbouw en voorbeeldwoningen te bekijken.

Ontwerp- en advieskosten, inclusief vergunning

Architectenhonoraria variëren op basis van de ervaring van de architect en de omvang van het project. Denk aan het ontwerpen van plattegronden, gevels, structurele tekeningen en projectcoördinatie met andere professionals.

Bij VANBOOM is de verkenning waarin we de eerste handschetsen maken, het bestemmingsplan toetsen en het budget vaststellen, altijd gratis. Vraag hier een gratis tekening aan.

Daarna zijn de advies- en ontwerpkosten opgebouwd uit 3 stappen. Onderstaand een indicatie voor een woning van 75m2 en twee slaapkamers (VB75):

  1. Schetsontwerp €500,-

  2. Voorontwerp € 4.900,-

  3. Definitief ontwerp €6.900,-

  4. Alle benodigde documenten voor omgevingsvergunning €7.300,-

In totaal komen de advies en ontwerpkosten op €19.600,-

Bouwkosten

De bouwkosten omvatten een breed scala aan uitgaven, waaronder materialen, arbeid, apparatuur en onderaannemers. Houten huizen hebben vaak een prijs per vierkante meter die kan variëren op basis van factoren zoals het gekozen houtsoort, het ontwerp, de afwerking en de complexiteit van het project.

In het voorbeeld van de VB75 met 2 slaapkamers is de prijs per vierkante meter (BVO) is vastgesteld op € 2115,- exclusief btw.

De kale bouwkosten komen dan uit op een totale som van € 198.000,- excl btw en €239.000,- incl btw.


VANBOOM is een one-stop-shop: bij ons zitten alle kosten inbegrepen.

Van het ontwerp met een architect, tot de vergunningsaanvragen, bouw op locatie én eventueel de afwerking met luxe keuken van Bulthaup en sanitair van Duravit.

Leges en aansluitkosten

Het aanvragen van vergunningen, zoals de omgevingsvergunning, brengt kosten met zich mee. Het prijskaartje is afhankelijk van de gemeente en de aard van de vergunningen die je aanvraagt.

In het voorbeeld van een energieneutraal prefab houten huis van 75m2 met twee slaapkamers schat VANBOOM de leges en aansluitkosten op ongeveer €10.000,-.

Afwerking en interieur 

Het oog wil ook wat uiteraard. De kosten voor de afwerking en interieur van je houten woning kunnen oplopen, afhankelijk van stijl, smaak en voorkeuren. Van vloeren, tot aan de keuken, badkamer, verf, verlichting en andere details die je huis comfortabel en functioneel maken: de puntjes op de ‘i’ maken je houten huis pas echt helemaal af. VANBOOM werkt samen met gerenommeerde partners zoals Bulthaup en Duravit voor de afwerking.

Kies je voor complete afwerking bij deze voorbeeldwoning met een Bulthaup keuken, Duravit sanitair en badkamermeubilair, en Noraplan vloerafwerking, dan schat VANBOOM de kosten voor deze opties op 14% van de totale bouwkosten, wat ongeveer op € 44.000,- uitkomt in dit voorbeeld.

De totale kosten van een houten huis bouwen

Dit brengt het totale bedrag voor deze voorbeeldwoning op € 312.600,- inclusief btw.

Maandelijkse kosten van een houten huis

Hoe zit het precies met de onderhoudskosten van een houten huis? Geen zorgen. VANBOOM maakt uitsluitend gebruik van premium hout dat generatieslang meegaat.

Besparen op je energierekening met VANBOOM

Het allerbelangrijkste kenmerk van een VANBOOM woning is dat deze standaard energie-neutraal is (nul-op-de-meter - NOM). Dit betekent dat de woning meer stroom opwekt dan het verbruikt, wat betekent dat je jaarlijks honderden euro’s bespaart op je energierekening. Dit maakt VANBOOM een aantrekkelijke keuze voor milieubewuste huiseigenaren die op zoek zijn naar comfort en duurzaamheid.

VANBOOM staat voor je klaar! 


Ben je geïnteresseerd in een houten huis en wil je meer weten over de mogelijkheden binnen jouw budget? Neem dan contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij elke stap van het bouwproces.

Vorige
Vorige

Nul-op-de-meterwoning: voordelen, kenmerken en kosten van een NOM-woning

Volgende
Volgende

De VB56: een duurzame houten prefab woning met 3 riante slaapkamers