Nul-op-de-meterwoning: voordelen, kenmerken en kosten van een NOM-woning

Stel je voor: wonen in een huis zonder energierekening en met een kleinere ecologische voetafdruk. Dit is de realiteit van een nul-op-de-meterwoning (NOM-woning). In dit artikel leggen we uit wat een NOM-woning is, wat de voordelen zijn, de verschillen met andere energiezuinige woningen en de kosten.

Wat is een nul-op-de-meterwoning?

Een nul-op-de-meterwoning, vaak afgekort tot NOM-woning, is een huis dat over een volledig jaar net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Dit wordt bereikt door energiezuinige bouwmethoden te combineren met het investeren in duurzame energie-installaties, zoals zonnepanelen en warmtepompen. 

Het resultaat is een woning zonder energierekening, omdat de opgewekte energie precies gelijk is aan de verbruikte energie. Door te kiezen voor een NOM-woning, investeer je in een energieneutraal huis dat dankzij goede isolatie en slimme technologieën, volledig zelfvoorzienend is in zijn energiebehoefte.

VANBOOM huizen zijn standaard NOM-woningen. In overleg met de opdrachtgever kunnen wij zelfs energieplus woningen maken. In dat geval levert het huis meer energie op dan dat ze verbruikt en kan er bijvoorbeeld een elektrische auto mee opgeladen worden.

Kenmerken van een nul-op-de-meterwoning 

Een nul-op-de-meterwoning moet aan specifieke voorwaarden voldoen om deze status te verkrijgen:

  • Zonnepanelen: een dak vol zonnepanelen om alle elektrische apparatuur van stroom te voorzien. Ook andere duurzame energiebronnen zoals windmolens en aardwarmte kunnen worden ingezet.

  • Uitstekende isolatie: wanden, vloeren en daken zijn extreem goed geïsoleerd, vaak met driedubbele beglazing (HR+++ glas).

  • Warmteterugwinning: een systeem om restwarmte terug te winnen.

  • Duurzame verwarming: verwarming via een zonneboiler of warmtepomp en een zeer zuinige cv-ketel of helemaal geen gebruik van aardgas.

Het realiseren van een nul-op-de-meterwoning vereist een zorgvuldige voorbereiding en investering in duurzame technologieën. De voordelen zijn echter groot, zowel voor het milieu als voor de bewoners. 

Een VANBOOM nul-op-de-meterwoning 

VANBOOM is gespecialiseerd in het realiseren van nul-op-de-meterwoningen. Onze woningen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook comfortabel en toekomstbestendig. Dankzij hoogwaardige isolatiematerialen, geavanceerde ventilatiesystemen en energie-efficiënte installaties voldoen VANBOOM-woningen aan de strenge eisen van een nul-op-de-meterhuis. Dit zijn de kenmerken van een VANBOOM nul-op-de-meterwoning:

  • Uitstekende isolatie: we maken gebruik van houtvezelproducten van STEICO voor een prettig binnenklimaat en hoge isolatiewaarden.

  • Triple glas: standaard zijn onze woningen voorzien van triple glas en houten kozijnen met een aluminium beschermlaag.

  • Hoge kierdichting: zorgvuldige prefabricage en assemblage voor minimale kieren.

  • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning: VANBOOM maakt gebruik van een BRINK-systeem dat verse lucht verwarmt met de warmte van afgevoerde lucht.

  • Zonnepanelen: we creëren een groot dakvlak op het zuiden met geïntegreerde zonnepanelen, ontworpen voor maximale energieopbrengst. Een unieke eigenschap van een VANBOOM-huis is dat het vier keer meer elektriciteit opwekt dan een ‘standaard’ Nederlands huis met zonnepanelen. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we in dit artikel uit.

  • Meetapparatuur: monitoring van energieopwekking en -verbruik via meters en apps, met een toekomstig platform voor uitgebreide controle.

  • Automatische zonwering: sensoren die schuivende luiken automatisch laten reageren op zonnestraling om het binnenklimaat te reguleren. 

Meer weten over VANBOOM?
Download onze vrijblijvende brochure.

Hierin lees je alle informatie over VANBOOM: de mogelijkheden, de materialen, de kosten en ons werkproces. Ontdek hoe wij jouw duurzame droomhuis werkelijkheid kunnen maken.

De voordelen van een nul-op-de-meterhuis


Wonen in een nul-op-de-meterwoning biedt talloze voordelen, waaronder:

  • Financieel voordeel: doordat je zelf voldoende energie opwekt, staat je energierekening na een jaar op nul euro, waardoor je geen last hebt van fluctuerende energieprijzen.

  • Milieuvriendelijk: je draagt bij aan een beter milieu door je CO2-uitstoot te minimaliseren.

  • Hogere woningwaarde: de waarde van een NOM-woning ligt doorgaans hoger op de vastgoedmarkt, wat het een goede investering voor de toekomst maakt.

  • Hoog wooncomfort: geavanceerde technieken zorgen voor een constante temperatuur en optimale luchtkwaliteit.

  • Gezond binnenklimaat: de warmtepomp verwarmt je woning in de winter en kan deze in de zomer koelen. De uitstekende isolatie voorkomt tocht en minimaliseert geluidsoverlast van buiten.

Verschil tussen een nul-op-de-meterwoning, een energieneutrale woning en een energiepluswoning


Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er duidelijke verschillen. Een energieneutrale woning wekt alleen de energie op die de woning zelf verbruikt, niet de energie die de bewoners gebruiken.

Een nul-op-de-meterwoning wekt over een jaar gezien net zoveel energie op als dat er verbruikt wordt, inclusief het energieverbruik van de bewoners.

Een energiepluswoning gaat nog een stap verder en wekt meer energie op dan het verbruikt, waarbij het overschot aan energie kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Kosten van een nul-op-de-meterwoning

De kosten van een nul-op-de-meterwoning kunnen variëren, maar een belangrijke factor is dat deze woningen vaak hogere bouwkosten met zich meebrengen vanwege de geavanceerde technologie en materialen die worden gebruikt. Deze extra kosten zijn doorgaans binnen tien jaar terugverdiend door de besparing op energiekosten. 

Dit betekent dat de investering in een NOM-woning niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook financieel aantrekkelijk kan zijn op de lange termijn. In dit artikel lichten we alle kosten voor een VANBOOM huis toe én wat je ermee bespaart. 

Goed om te weten: het bouwen van een NOM-woning wordt door hypotheekverstrekkers gestimuleerd, wat betekent dat je vaak een hogere hypotheek kunt afsluiten voor de bouw van een NOM-woning. Dit kan leiden tot gunstige hypotheekrentes en lagere maandlasten. 

Hoewel de initiële investeringskosten hoger zijn, maken de besparingen op energiekosten en de mogelijke toename van de woningwaarde een nul-op-de-meterwoning een aantrekkelijke optie.

Benieuwd naar de prijzen van een NOM-woning?
Download onze vrijblijvende prijzengids.

In de VANBOOM prijsgids bekijk je aan de hand van meerdere voorbeeldwoningen hoe de investering is opgebouwd. Van ontwerpkosten, tot kale bouwkosten en afwerking.

 

VANBOOM helpt je graag! 

Ben je geïnteresseerd in een VANBOOM nul-op-de-meterwoning? Neem dan contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden en samen jouw duurzame droomhuis te realiseren.

Vorige
Vorige

Prefab huis prijzen: alles wat je moet weten over de kosten

Volgende
Volgende

Een houten huis bouwen: hier moet je op letten en dit zijn de kosten.